Artykuły

Pokrzywa

Grzegorz Wojciechowski

.

   Wielu z nas nie ma zbyt ciepłego stosunku do pokrzywy, traktuje się ją powszechnie jak niepotrzebny chwast i w dodatku szkodliwy, gdyż nieprzyjemny w obejściu, stykając się z nagim ciałem parzy, powodując zaczerwienienia i opuchliznę, często mocno swędzącą. To ta właściwość najbardziej nas do niej zniechęca. Natura jednak bywa często złośliwa i przewrotna, często zdarza się bowiem tak, że to co dobre i nam smakuje jest niezdrowe, a to co jest dla nas niezbyt atrakcyjne bywa zdrowe i to niekiedy nawet bardzo. Tak też właśnie dzieje się z pokrzywą.

    Jest bowiem to roślina niezwykle zasobna w sole mineralne i witaminy, a przy tym łatwo dostępna, ponieważ rośnie powszechnie w wielu miejscach, przy drogach , nad brzegami zbiorników wodnych, pod płotami itp. Jest też łatwo rozpoznawalna i trudno ją pomylić z innymi.

    Co też takiego znajduje się w pokrzywie, że tak wysoko ceni się ją w zielarstwie, przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym?

  Pokrzywa jest zasobna w wiele witamin takich jak, witamina A, C, B2, K, sole wapnia i potasu ( dlatego twierdzi się, że jest zdrowa na serce ), kwasy takie jak kwas mrówkowy i krzemowy. zawiera także seratoninę czyli tak zwany „hormon szczęścia”, zawiera też histaminę, która podnosi wydajność serca, ale uwaga hormon ten może powodować skurcze.

    Liście pokrzywy i ziele zbierać należy przed jej kwitnięciem, korzeń zaś po kwitnięciu, najlepiej jesienią.

    Na co pozytywnie działa ta pożyteczna roślina?

Lista jej leczniczych właściwości jest długa :

– Obniża poziom cukru we krwi, jest więc pożyteczna w leczeniu cukrzycy , szczególnie typu 2;

– Ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn i kwasu moczowego, który go zatruwa;

– Posiada właściwości, które zapobiegają powstawaniu choroby wrzodowej przewodu pokarmowego;

– Stosowana jest w zwalczaniu anemii, bowiem zawiera dużo żelaza zwiększając w ten sposób poziom hemoglobiny we krwi;

– Zapobiega kamicy nerkowej;

– Wspomaga trawienie;

– Wykorzystywana jest jako środek antyalergiczny;

– Warto stosować ją w profilaktyce posiada bowiem właściwości antywirusowe i działa przeciwbakteryjnie ;

– Pozytywnie wpływa na pracę żołądka, trzustki i wątroby;

– Stosuje się ją jako środek przy biegunkach;

– Działa odwadniająco, przeciwdziałając zatrzymywania płynów w organizmie, dzięki czemu wpływa pozytywnie na krążenie i chroni przed wzrostem ciśnienia tętniczego.

– Stosowana jest w leczeniu wielu schorzeń skóry w tym ropni.

– Znane są jej właściwości w leczeniu schorzeń reumatycznych.

– Powszechnie znane jest jej bardzo pozytywne oddziaływanie na wygląd włosów i paznokci.

    Pamiętam swoją babcię Stefę, która, gdyby żyła miałaby dziś 110 lat, była ona wielką entuzjastką pokrzywy, prawie przez całe życie piła herbatę z jej suszonych liści, często latem wychodziła na łąkę i do ogródka, zbierając pokrzywy i smagała się nimi po obnażonych łydkach. Mówiła, że to pomaga na reumatyzm i krążenie, jak było naprawdę ze skutecznością tego zabiegu nie wiem. Pamiętam też, że wkładała sobie do ucha liść pokrzywy, ponoć tak robili wszyscy w stronach z których pochodziła. Na co to miało pomagać? Nie wiem, i może babcia też nie wiedziała, ale była przeświadczona, o tym, że tak jest zdrowo i tak należy robić. Żyła długo, mimo, że nie miała łatwego życia, zmarła mając prawie 90 lat.

 Najlepiej przyswajalna jest pokrzywa w postaci soku lub herbaty. przyrządza się ją dość prosto. Herbatę najlepiej jest parzyć z suszonych liści i pędów. Więcej pracy jest przy produkcji soku z pokrzywy, trzeba bowiem zebrać jej dość dużo i przetwarzać w sokowirówce.

    Najlepiej spożywać 50 g. soku dziennie.

    Pokrzywa była onegdaj stosunkowo powszechnie stosowana w kuchni polskiej, gdzie znano zupę z pokrzywy. Poniżej prezentujemy przepis na taką staropolską zupę pokrzywową według przepisu pani Lucyny Ćwierczakiewiczowej, przepis pochodzi z drugiej połowy XIX wieku.

Zupa z młodej pokrzywki

    Głównie w maju jada się pokrzywę, i to zupełnie młodą, obraną z łodyg, ugotować na gorącej wodzie z solą, zupełnie jak szpinak w obszernym rondlu, odlać, przelać zaraz zimną wodą i posiekać. Wziąć na 4 osoby w rondel łyżkę masła młodego do stosownej ilości pokrzywy, włożyć pokrzywkę i udusić, jak się zwykle dusi szczaw na zupę. Mieć ugotowany dobry rosół i tym gorącym rosołem przefasować uduszoną pokrzywkę, którą w czasie duszenia zaciągnąć odrobiną mąki, aby sie dobrze z rosołem połączyła. Lejąc w wazę rozbić jedno lub dwa żółtka i mieszać łyżką gorącą zupę, aby zgęstła od jajek. Podają się do tej zupy grzaneczki wąziutkie podłużnie krajane i wysuszone.

.

Dziś dzień pączusia!

Opowieści Grzegorza Wojciechowskiego: Starożytne obżartuchy i mizeracy

Kto ma pszczoły ten ma miód

Opowieści Grzegorza Wojciechowskiego: Burzliwe dzieje ruskich pierogów

Historia Hot-Doga i jego związek ze światem sportu

Zalecenia WHO jak uniknąć zarażenia koronawirusem

Inne z sekcji 

Wiersze Jana Zacharskiego: „Kieszonkowy dyktator”

  Jan Zacharski . On nie uświadomił sobie do tej pory, Że sromotnie przegrał niedawne wybory. Nastała już teraz odpowiednia pora, By kieszonkowego dorwać dyktatora, Który pomimo wielkiego draństwa, Za nie formalną ma się głowę państwa. On wszelkiej władzy kieruje sterem, Teatru marionetek jest on reżyserem. Daje nagany oraz laurki, Stale z za kulis pociąga […]

Z kroniki pan…I.G nr 61 „Komisyjnie”

.   Przed komisjami świadków tłok. I natłok wykrętów. Michała Dworczyka „dopadła” epidemia niepamięci. Artura Sobonia – natręctwo swobodnej wypowiedzi, a Piotra Wawrzyka – odmowa zeznań. Posłowie PIS-u głosowali za tymi ciałami Sejmu, przecież! Myśleli, że ciała będą bezwolne? Nie pamiętają, co sami narobili, ale – co robiła ówczesna opozycja – bardzo dokładnie. Czy tylko […]